3D Printen om bestaande productieprocessen te verbeteren
Altachem NV, een dochteronderneming van de Lindal Group en gevestigd in Harelbeke, België, is de wereldleider in de ontwikkeling en productie van ventielen voor 1K-PU schuimbussen. Altachem ontwikkelt ook PU-pistolen, kitpistolen en toebehoren voor 1K PU-schuim (1 component PU-schuim) in drukbussen.
Met een omzet van meer dan 30 miljoen euro en een blijvende focus op verdere groei en innovatie behoudt Altachem een sterke positie in de wereld van 1K PU-schuim, lijmen en kitten. Altachem heeft een brede klantenbasis in de B2B-markt en werkt samen met grote namen als Soudal, Würth en Fischer.
Altachem is altijd op zoek naar manieren om hun productieprocessen te verbeteren. Als onderdeel van dit verbetertraject is Altachem 5 jaar geleden gestart met 3D-printen. Voorheen kostte het weken om een prototypeproduct te ontwikkelen, maar door gebruik te maken van de 3D-printertechnologie konden prototypes snel worden ontwikkeld en geproduceerd, veel sneller dan het standaardproces. Eventuele iteraties kunnen ook in een fractie van de tijd worden gemaakt.
Altachem werkte enkele jaren geleden met een grote Amerikaanse klant en in navolging van dit project werd na het extern printen van een groot aantal prototypes een Ultimaker 3 aangeschaft. Later in 2021 is daar een Ultimaker S5 Pro Bundle aan toegevoegd. De Ultimaker S5 Pro Bundle wordt gebruikt voor Prototyping, mallen & fixtures en onderdelen voor de high speed assemblagemachines binnen het productieproces. Na verschillende iteraties zijn de onderdelen voor de hogesnelheidsmachines zeer duurzaam. Ook voor intern gebruik worden diverse tools geprint die het productieproces vereenvoudigen of ondersteunen.
“3D Printen Het geeft je de vrijheid om te maken wat je wilt! Als je het kunt bedenken, kun je het maken. 3D-printen stelt ons in staat onze klanten een wereld aan mogelijkheden te bieden en verbetert het productontwikkelingsproces voor hen” – Jonathan Callens, Product Design and Development Engineer – Altachem
Meer recent werd Altachem benaderd door een grote reailer uit Engeland die een verzoek had voor een op maat gemaakt ontwerp voor hoge doorvoer ventiel oplossing. In een gezamenlijke tweedaagse workshop die daarop volgde, werden verschillende ontwerpen besproken en werden verschillende 3D-prototypes geproduceerd op de Ultimaker 3D-printer. De fysieke beschikbaarheid van nieuw bedachte ontwerpen was meteen nieuw voer voor discussie en een input voor een volgende iteratie in het ontwerp. Uiteindelijk zijn er voor dit project zo'n 10 verschillende 3D-prints gemaakt om het ontwerp te visualiseren en iteraties te materialiseren, wat resulteerde in een product waar de klant blij mee was en uiteindelijke grote bestellingen voor zou plaatsen.
“De Ultimaker S5 Pro-bundel is een belangrijk onderdeel van ons ontwikkelingsproces geworden. De 3D-printer is een belangrijk hulpmiddel voor de R&D-afdeling en heeft onze processen aanzienlijk verbeterd. Doorlooptijden van prototypes zijn veel sneller en vooral 'het werkt!'. Met de Ultimaker kunnen we perfect iets maken wat bruikbaar is.” – Jonathan Callens, Product Design and Development Engineer
“Het voordeel van de Ultimaker is de materiaaldatabase en instellingen als je met Ultimaker-materiaal werkt. U hoeft niet naar instellingen te zoeken, want de Ultimaker doet het werk voor u” – Jonathan Callens, Product Design and Development Engineer.
Desondanks print Altachem voornamelijk met PLA-X3 voor de ontwikkeling van prototypes. Vooral voor het controleren van vorm en het samenpassen van onderdelen is PLA-X3 het meest geschikte materiaal om te gebruiken.
In de toekomst kan het printen van metaal zeer interessant zijn voor Altachem. De kitpistolen zijn grotendeels uit aluminium gemaakt en 3D-printen van onderdelen in metaal zou een meerwaarde zijn. Nieuwe bodies of een nieuwe trigger voor de kitpistolen worden nu geprint in PLA, wat werkt, maar voor het evalueren van de ergonomie van het product zou een print in een materiaal dat het dichtst bij het uiteindelijke materiaal ligt een goede toevoeging zijn.
“Het nadeel van metaal printen is de nabewerking. We zijn zo gewend aan de flexibiliteit van het printen met kunststof dat we al snel 'ongeduldig' worden! Het hele proces van metaal printen in eigen beheer hebben zou een grote stap voorwaarts zijn in plaats van het uit te besteden.” – Jonathan Callens, Product Design and Development Engineer