Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers
Webwinkel Keurmerk Offerte aanvragen
0
0
Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers

Door cards 3D Printing Solutions , 3 juni 2022

Ontzorgen en vereenvoudigen in de bouw met behulp van 3D Printing

Democo, gevestigd in Hasselt België, bouwt totaaloplossingen van ontwerp tot oplevering. Dat betekent dat Democo een instapklaar gebouw oplevert, maar ook lang voordat de eerste steen wordt gelegd, meedenkt om zo sneller, duurzamer of slimmer te kunnen bouwen. Altijd op maat van de verwachtingen en behoeften van haar klanten. 

Sneller, duurzamer en slimmer bouwen, dat is binnen deze branche erg belangrijk! Een nieuw gebouw zetten wordt steeds complexer. Ontzorgen en vereenvoudigen is één van de belangrijkste taken van Democo. 3D Printing is hier een belangrijk onderdeel van.

Functionele 3D geprinte Maquettes

Projecten moeten in de beginfase tastbaar en visueel zijn. Dit doet Democo door middel van een 3D geprinte maquette om alle betrokkenen inzicht te kunnen geven in het ontwerp. Met maquettes kan worden bepaald in hoeverre bepaalde ontwerpen uitgevoerd kunnen worden en of er eventueel aanpassingen nodig zijn in het ontwerp.

Democo was al een tijd bezig met 3D printing, maar toen er een project van 45.000 m2 onder de grond en 50.000m2 boven de grond, met een bouwtijd van 13 maanden op hun pad kwam, is 3D printing écht op de kaart gezet! Een groot hotel met kantoren van Ernst & Young met een waanzinnig korte bouwtijd. Om die tijd zo goed mogelijk te besteden is gebruik gemaakt van 3D geprinte, visuele en functionele maquettes.

Vroegtijdig inzicht in constructiefouten

Democo heeft voor dit project de complete planning 3D geprint op een Ultimaker S5. Om het visueel te maken voor alle mannen op de werf is begonnen met het printen van de fundering op schaal. Vervolgens hebben ze de onderste funderingsplaat met al het werk wat daar op komt 3d geprint. Ieder niveau van het gebouw wordt geprint en wordt trapsgewijs omhoog gebouwd aan de hand van de daadwerkelijke planning op de werf.

“Het lijkt heel simplistisch, maar door het écht simplistisch te maken geeft het een duidelijk beeld op de werf.” Yves Lavrys – BIM-Coördinator, Democo

Omwille van de 3D geprinte onderdelen kunnen inzichten snel verworven worden en ontwerpen waar nodig tijdig gecorrigeerd of geoptimaliseerd.

Fouten worden door deze functionele maquettes vroegtijdig opgespoord. Faalkosten worden nu tot een minimum beperkt, met één 3D print zien we op voorhand waar het fout gaat op de werf. Met slechts €145,- aan 3D print materiaal, kunnen we hier spreken van een enorme return on investment.” – Marcel Rood - Projectleider, Democo

Democo bouwt binnen in de werfkeet op de werf de kolommen op. De maquette in de werfkeet komt overeen met het real time beeld wat de gehele dag wordt afgebeeld. Dat houdt in dat de maquette altijd overeenkomt met de daadwerkelijke bouw op de werf.

Functionele maquettes voor visueel inzicht en logistiek

Niet alleen om het project visueel weer te geven, is het gebruik van 3D geprinte functionele maquettes van belang, maar ook voor de logistiek op de werf is het belangrijk. Alle geprinte onderdelen van de maquette liggen prominent in de werfkeet. Torenkranen en losse containers worden geprint en beschikken over nummers en kleuren die ook daadwerkelijk op de werf te herkennen zijn. De oranje geprinte delen zijn de torenkranen met nummers die overeenkomen met de daadwerkelijke torenkranen op de werf. Dit doet Democo om te visualiseren hoe het ‘buiten’ gaat. De Werf is gigantisch groot en op deze manier kan Democo op effectieve wijze leveranciers, aannemers, projectleiders gemakkelijk de weg wijzen.

“Voor inzichten op de werf is het cruciaal om gebruik te maken van deze maquette. Het wordt visueel voor alle mensen op de werf. Voor de communicatie naar alle betrokkenen is het fantastisch! Wijzigingen tijdens de bouw kunnen gemakkelijk vroegtijdig in de maquette gewijzigd worden – Marcel Rood -  Projectleider, Democo

 

 

Uniek in de bouwsector

Voor dit project zijn in totaal 109 onderdelen van de functionele maquette 3D geprint op een Ultimaker S5.

“De aanschaf van de Ultimaker S5 is voor ons een goede investering geweest! Een 3D printer moet voor ons betrouwbaar zijn en constant zelfde kwaliteit printen leveren en over voldoende bouwvolume beschikken. Dat is met de Ultimaker S5 en de hulp van cards 3D Printing mogelijk!” – Stef Michiels – BIM-Developer, Democo

Democo loopt voor op haar concullega’s in de bouwwereld. Het gebruik van functionele maquettes om een project, voordat de eerste steen wordt gelegd, visueel en tastbaar te maken voor alle betrokkenen en deze 3D geprinte functionele maquettes in te zetten voor logistieke doeleinden op de werf, is vrij uniek binnen de bouwsector.

Democo ziet in de toekomst het gebruik van 3D Printing in de bouwsector meer en meer toenemen. Er wordt gekeken voor welke type projecten 3D printing nog meer kunnen ingezet kan worden met de juiste schaalgroottes. 

“We leven in een digitale wereld, waar we denken dat digitaal veel makkelijker en beter is, maar in de praktijk is de voorbereiding visueel weergeven voor de bouwsector cruciaal!” – Stef Michiels – BIM-Developer, Democo

Herken jij deze uitdaging binnen de bouwsector? En wil je met ons eens praten over de mogelijkheden of in contact komen met Democo? Neem dan contact met ons op!

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking