- Over ons
- Algemene voorwaarden B2B
- Consumentenvoorwaarden
- Voorwaarden diensten
- Disclaimer
- Privacy Policy
- Betaalmethoden
- Verzenden & retourneren
- Veelgestelde vragen
- Sitemap
- Onlinegeschillencommissie
- Voorwaarden staffelkorting
- Klantenservice
Revolution; de nieuwe elektrische Endurance raceauto
25 augustus 2021
3D geprinte onderdelen in elektrische endurance raceauto van InMotion op de 24 uur van Le Mans 2023!
Snel opladen gaat nog niet snel genoeg! Het komt nog lang niet in de buurt van de snelheid van het tanken van een benzineauto. Dit is één van de belangrijkste reden waarom er veel aarzeling is bij het kopen of rijden van een elektrische auto. Deze vraagstukken zijn voor studententeam InMotion de drijfveer achter de technologie die zij ontwikkelen!
InMotion is een studententeam gevestigd in Eindhoven. Dit team is opgezet met de droom om de meest innovatieve raceauto ter wereld te maken. Met die droom in gedachte ontstond het plan om in 2023 deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans, het perfecte platform om nieuwe technologie te demonstreren.
De missie van InMotion is om opladen net zo snel en gemakkelijk te maken als tanken. Elektrisch tanken! Eind 2018 zijn zij begonnen met de ontwikkeling van de nieuwste auto; de Revolution, met als doel om de laadtijden terug te brengen tot dezelfde tijd die nodig is om een benzineauto te tanken; elektrisch tanken. InMotion zal het potentieel van elektrisch tanken laten zien op de 24 uur van Le Mans met een volledige elektrische endurance raceauto. Op dit moment zijn de ontwikkelingen van deze auto in volle gang! Met als lange termijn doel om de techniek uiteindelijk ook door te kunnen voeren in de reguliere auto’s op de weg.
De start is gemaakt met het aanschaffen van de Monocoque bij de Engelse autofabrikant Ginetta. De behuizing is één derde van de onderdelen in de auto. Ook heeft InMotion in samenwerking met Gianetta het batterijpakket ontwikkelt. Voor het aanschaffen van de behuizing is een weloverwogen keuze gemaakt, omdat zo de focus bij de ontwikkeling van de technologie kan liggen.
Na de start van de aanschaf van de behuizing werd een start gemaakt met het ontwerpen van het koelsysteem en de onderdelen om de auto compleet te maken. Alle fysieke onderdelen van de elektrische raceauto worden in huis door de mechanical engineers ontworpen en ontwikkelt. Het doel is om alle onderdelen in huis te ontwerpen van een zo licht mogelijk gewicht om het totale gewicht van de auto te verlagen.
De start met 3d printen
Voor dit proces wordt gebruik gemaakt van FDM 3D printen. Door de inzet van prototyping voor het produceren van deze onderdelen wordt veel tijd en geld bespaard. Door het gebruik van een Ultimaker S5 kunnen functionele kunststof onderdelen geprint worden die daadwerkelijk in de auto worden geassembleerd.
“Voorheen maakte we gebruik van een oude FDM 3D printer waar we geen functionele delen op konden printen. Door de aanschaf van een Ultimaker S5 kunnen we dat nu wél en hoeven we dat niet meer uit te besteden.”Daan Groenendaal, Mechanical Engineer InMotion.
InMotion is door het in huis maken van kunststof 3D printen in staat om fouten en aanpassingen in onderdelen vroegtijdig te detecteren en deze direct te kunnen aanpassen in de software. Na deze aanpassing kan gemakkelijk een nieuw prototype worden geprint met de aangepaste specificaties.
“De beslissing om prototyping door middel van kunststof 3D printen in huis te doen uitvoerig berekend door te bekijken hoeveel onderdelen we willen 3D printen en wat de toegevoegde waarde is om dit in huis te doen. Het resultaat was een hoge besparing op tijd en geld.”Daan Groenendaal, Mechanical Engineer InMotion
3d printen in metaal
Afhankelijk van de functie van de onderdelen wordt bepaald welk 3D printing toepassing het beste aansluit. Zo worden de onderdelen van het airco systeem niet gemaakt van kunststof, maar van RVS.
Het airco systeem zorgt ervoor dat alles wordt gekoeld, door dit systeem lopen airco gassen. Deze gassen kunnen 90 graden warm tot -20 graden koud worden en staan onder hoge druk. Plastic voldoet niet aan de juiste specificaties die tegen deze omstandigheden bestand is. Deze onderdelen worden RVS 3D geprint. Voorheen werden deze onderdelen metaal gefreesd. Door deze verschuiving van frezen naar 3D printen, is het onderdeel van een metalen blok van 200 gram geoptimaliseerd naar een licht en organisch onderdeel van 50 gram. Wat 150 gram lichter is dan het origineel.
InMotion heeft als doel om 3D printen nog meer in hun ontwikkel- en productieproces te integreren en wij zullen InMotion daar in blijven ondersteunen en adviseren.
“De Ultimaker S5 is de meest gebruiksvriendelijke printer waar we ooit mee gewerkt hebben! Meer plug & play kun je niet krijgen. Kwaliteit is heel hoog en de snelheid van het printen is een wereld van verschil met onze oude printer. Ook het gebruik van de twee printkoppen zorgt voor veel mogelijkheden. Hele mooie upgrade!” Daan Groenendaal, Mechanical Engineer InMotion
In het laatste kwartaal van 2020 werd al een tipje van de sluiter opgelicht, maar afgelopen 5 augustus 2021 is de Revolution dan écht aan de buitenwereld getoond. Revolution, de nieuwste Endurance Racer van het TU Eindhoven studentenraceteam is een feit!
cards3dprinting.com
Nederland
De Dieze 24G 5684 PT Best, Nederland
België
C-Mine 12 3600 Genk, België
NL817478589B01
17192726