Menu
0
Gratis verzending vanaf €75*
Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Levering, training & installatie!
Reparatie - Onderhoud & Support

Hoe kan stringing opgelost worden?

3D-prints tonen soms kleine stukjes plastic op plaatsen waar de Ultimaker niet moet afdrukken en de printkop mag alleen van de ene plaats naar de andere reizen. Deze ongewenste plastic strengen worden stringing genoemd. Stringing kan materieel afhankelijk zijn, maar hier beschrijven we enkele mogelijkheden die je zou kunnen uitvoeren als je te maken hebt met stringing.

 

Retraction

Op de plaatsen in een afdruk waar de printer een verplaatsing tussen twee afgedrukte delen moet uitvoeren en u niet wilt dat er plastic tussen blijft liggen, is het gebruik van intrekken belangrijk. Dit betekent dat de gloeidraad een klein beetje door de feeder wordt teruggetrokken, zodat deze tijdens de verplaatsingen niet uit de nozzle lekt.

Retraction is een instelling die kan worden gevonden in Cura en standaard is ingeschakeld. Als u twijfelt of de retractie-instelling is ingeschakeld, is het altijd verstandig om deze te controleren. Je zou dit ook moeten kunnen zien in de weergave Lagen in Cura. Kleine donkerblauwe verticale lijnen vertegenwoordigen de terugtrekkingen in de afdruk. Hoewel intrekking mogelijk is ingeschakeld, bestaat nog steeds de kans dat er kleine stukjes plastic opdoemen op plaatsen waar u het niet doet. Lees verder om erachter te komen wat u nog meer kunt doen om de hoeveelheid rijgen te verminderen.

 

De donkerblauwe verticale lijnen zijn intrekbewegingen

 

Temperature

De sleutel is het verlagen van de stringing temperatuur. Een hoge temperatuur betekent dat het materiaal meer vloeibaar is, waardoor het gemakkelijk uit het mondstuk kan druppelen (hoewel het is ingetrokken). Door een lagere temperatuur te gebruiken, is het materiaal minder vloeibaar en dus minder snel aaneengeregen.

Het is moeilijk te zeggen welke temperatuur precies moet worden gebruikt, omdat dit afhankelijk is van het materiaal (zelfs kleuren kunnen verschillen) en andere afdrukinstellingen die worden gebruikt. Maar als u merkt dat uw afdrukken worden geregen, raden we aan de temperatuur in stappen van ongeveer 10 graden te verlagen om erachter te komen wat de beste instelling is voor uw materiaal. We kwamen erachter dat we voor sommige afdrukken in PLA zelfs de temperatuur konden verlagen tot 180 graden.

 

   

Bij een hogere temperatuur zal er meer stringing voorkomen

 

Print Speed

Hoewel het verlagen van de temperatuur één ding is, speelt de ‘Print Speed’ ook een rol. Als je de temperatuur verlaagd hebt, bestaat de kans dat je materiaal begint te extruderen wanneer je nog steeds op een (te) hoge snelheid afdrukt. Daarom wordt aangeraden om de ‘Print Speed’ dienovereenkomstig te verlagen. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld de lage temperatuur van 180 graden voor PLA bereiken met een ‘Print Speed’ van ongeveer 20 mm/sec.

 

Retraction Speed & Retraction Distance

Verder kan het helpen om de ‘Retraction Speed’ samen met de ‘Retraction Distance’ iets te verhogen. Op deze manier zal het filament minder tijd heeft om uit de nozzle te druppelen tijdens het reizen. Een ‘Retraction Speed’ van 20-25 mm/s en een ‘Retraction Distance’ van 5 tot 8 mm zou bij de meeste filament materialen goed moeten zijn.

 

Met de juiste instellingen kun je de hoeveelheid stringing minimaliseren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal excl. btw:€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis