Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers
Webwinkel Keurmerk Offerte aanvragen
0
0
Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers

Hoe kan under-extrusion opgelost worden?

In de meest eenvoudige vorm is under-extrusion het wanneer de printer niet in staat is om de juiste hoeveelheid materiaal te leveren. U weet of uw printer te weinig extrudeert, omdat u ontbrekende lagen, zeer dunne lagen of lagen met willekeurige stippen en gaten erin ziet. Dit probleem is waarschijnlijk de lastigste om de directe oorzaak te vinden, omdat er zoveel variabelen zijn om te overwegen, maar we zullen u hier doorheen laten komen en u nuttige tips geven om dit te verhelpen.

Ultimaker-robot vertoont tekenen van under-extrusion

 

Opmerking: als uw afdruk slechts één laag mist in de afdruk, is dit geen under-extrusion. In dit geval is er een probleem met de 'overgeslagen laag', zoals hier beschreven.

 

Materiaal- en materiaalinstellingen

De eerste en gemakkelijkste dingen om te controleren of uw afdruk te kampen heeft met under-extrusion, zijn de materiaalinstellingen. Het is belangrijk dat het materiaalprofiel op uw Ultimaker (of materiaalinstellingen in Cura) overeenkomt met het materiaal. Een te hoge of te lage temperatuurinstelling kan bijvoorbeeld tot problemen leiden. Wanneer de temperatuur te laag is, zal het materiaal niet goed smelten omdat koelere kunststof viskeuzer is en hogere drukken vereist om het door de spuitmond te duwen. Uiteindelijk zal de druk gewoon te hoog worden en treedt er te weinig extrusion op. Aan de andere kant, als de temperatuur te hoog is, kan dit problemen veroorzaken, omdat de eigenschappen van het materiaal zullen veranderen als het te lang in de spuitmond wordt gelaten, waardoor klompen ontstaan. Controleer uw filamentspool op de juiste temperaturen.

 

Nauw gerelateerd aan de temperatuur zijn de spuitmondafmetingen, de afdruksnelheid en de laaghoogte. Deze instellingen definiëren het debiet, dat is het volume materiaal dat per seconde wordt geëxtrudeerd. Als je meer materiaal wilt doordrukken dan je Ultimaker aankan, leidt dit tot under-extrusion. Er moet altijd een goede balans zijn tussen temperatuur en snelheid. Bij hogere temperaturen kunt u sneller afdrukken, maar als u afdrukt bij lagere temperaturen, moet u mogelijk de snelheid verlagen om een ​​goede extrusion te krijgen.

 

Naast materiële instellingen is het ook mogelijk dat het materiaal zelf het probleem veroorzaakt. Het filament kan bijvoorbeeld soms verstrikt raken nadat het uit de 3D-printer is verwijderd - dit is het punt waar het vastloopt voordat het de invoer binnengaat. Daarom is het altijd een goed idee om te controleren of de gloeidraad de spoel niet overlapt voordat u begint met afdrukken.

 

Een andere reden kan de absorptie van te veel vocht door de gloeidraad zijn. Sommige materialen (met name PVA) zijn zeer gevoelig voor vocht en kunnen kwaliteit verliezen als ze te lang worden gebruikt of opgeslagen in een vochtige omgeving. Correcte behandeling en opslag van het materiaal zijn in dit geval erg belangrijk.

 

De feeder

De feeder is het onderdeel van een Ultimaker dat letterlijk materiaal in de 3D-printer 'voedt' en daarom het eerste onderdeel is dat extrusionproblemen kan veroorzaken. Een paar symptomen die kunnen wijzen op uw feeder veroorzaken under-extrusion:

  • Het materiaal beweegt nauwelijks naar het hot-end
  • Materiaal maalt in de feeder
  • De feeder tikt terug / overslaat

De Ultimaker 2+ feeder

 

Wanneer het materiaal niet goed door de bowden tube en de hot-end beweegt, kan dit betekenen dat er wrijving is in de bowden tube of de hot-end of dat de feeder niet voldoende grip op het materiaal heeft. In het laatste geval kan de spanning van de feeder te laag zijn. Dit kan eenvoudig worden vastgesteld door het materiaal uit de 3D-printer te halen en te controleren of er zichtbare markeringen op het materiaal zijn. Als het materiaal volledig glad is, betekent dit dat de spanning van de aanvoer te laag is.

Markeringen op materiaal betekent een goede aanvoerspanning ✔

Geen merktekens op het materiaal betekent een te lage aanvoerspanning ❌

Het slijpen van het materiaal betekent een te hoge aanvoerspanning ❌

 

In tegenstelling hiermee kan het ook zijn dat er te veel spanning op de feeder staat. Wanneer dit gebeurt, wordt het materiaal in feite in de feeder 'geperst', waardoor het wordt platgedrukt en niet verder kan worden geduwd. Dientengevolge graaft de feeder in het materiaal en 'eet het weg'. Dit wordt malen genoemd. Bovendien kan de feeder ook een tikkend geluid maken of overslaan. Slijpen en overslaan kan ook optreden als er een blokkering is in de hot-end, maar dit wordt later in deze handleiding in meer detail beschreven. Wanneer uw filament is geslepen, is het belangrijk om het materiaal van de Ultimaker te verwijderen, de feeder te reinigen en de spanning van de feeder te controleren voordat u doorgaat. Voor een meer gedetailleerde uitleg over hoe dit te doen, kunt u een kijkje nemen op deze pagina.

 

The Bowden Tube

Zodra het materiaal de feeder is gepasseerd, zal het door de bowden tube worden geleid. Het is mogelijk dat het materiaal wrijving in de bowden tube kan ervaren, wat leidt tot under-extrusion. Er zijn enkele mogelijke redenen voor deze wrijving.

Wanneer de gloeidraad is afgeslepen, is de kans groot dat kleine deeltjes van deze 'slijping' de bowden tube zijn binnengedrongen. Deze deeltjes kunnen wrijving veroorzaken in de bowden tube en uiteindelijk leiden tot under-extrusion. Daarom is het het beste om te controleren of de bowden tube schoon is als de gloeidraad erin is ingeslepen.

Wrijving in de bowden tube kan ook worden veroorzaakt door de gloeidraad op de spoel. Tegen het einde van de spoel zijn de spoelen meestal klein en strak. Bij het doorlopen van de bowden tube zal de gloeidraad een hogere wrijving ervaren dan wanneer de gloeidraad mooi recht is. Als u afdrukt met de limiet van wat de printer kan bereiken, kan deze extra wrijving voldoende zijn om problemen met uw afdruk te veroorzaken.

 

The hot end

Van tijd tot tijd ondervindt u mogelijk te weinig extrusion vanwege een probleem met de hot-end van de printer.

Ultimaker 2 hot-end

 

Allereerst kan er een gedeeltelijke blokkering in het mondstuk zijn, waardoor het filament niet goed kan doorlopen. Een dergelijke blokkering wordt vaak veroorzaakt door wat vuil of gecarboniseerd materiaal in het hot-end. Er zijn verschillende manieren om dit te reinigen.

 

Voor alle Ultimaker 3D-printers behalve de Ultimaker 3 (Extended) is een andere veel voorkomende reden voor under-extrusion, vooral na vele uren afdrukken, een vervormde koppeling. Dit is het witte gedeelte in de hot-end, de PTFE-koppeling voor de Ultimaker 2-serie en Ultimaker Original (+) en TFM-koppeling voor Ultimaker 2+ -printers. De koppeling is een verbruiksartikel dat in de loop van de tijd slijt en langzaam van vorm verandert aan de binnenkant als gevolg van warmte en druk in de hot-end. Uiteindelijk zal dit wrijving veroorzaken op het materiaal dat moet passeren en zorgt voor under-extrusion.

Nieuwe vs. versleten koppeling

 

Een derde hot-end gerelateerde oorzaak voor under-extrusion kan een slechte aanpassing van het warme uiteinde zelf zijn (bijvoorbeeld nadat u het hebt vervangen). Het is belangrijk dat onderdelen goed bij elkaar passen, zodat er geen afstand tussenin zit. Als de onderdelen niet correct zijn geplaatst, bestaat de kans dat materiaal tussen de onderdelen lekt en uiteindelijk klompen in de hot-end veroorzaken.

 

Als je nog meer tips en trucs hebt om te delen over hoe je under-extrusion kunt verbeteren, deel ze dan in onze community.

Voor al jouw vragen

Social media

4.0Review LogoWij scoren een 4.0 op Google

cards3dprinting.com

Nederland
De Dieze 24G 5684 PT Best, Nederland
België
C-Mine 12 3600 Genk, België

NL817478589B01
17192726

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking