Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers
Webwinkel Keurmerk Offerte aanvragen
0
0
Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers

Hoe kan warping opgelost worden?

Warping, ook wel kromtrekken, treedt op als gevolg van materiaalkrimp bij 3D-afdrukken, waardoor de hoeken van de afdruk omhoogkomen en loskomen van de printplaat. Wanneer kunststoffen worden geprint, zetten ze eerst een beetje uit maar krimpen ze samen als ze afkoelen. Als materiaal te veel inkrimpt, zorgt dit ervoor dat de afdruk van de printplaat buigt. Sommige materialen krimpen meer dan andere (bijvoorbeeld pc heeft een hogere krimp dan PLA), wat betekent dat er een grotere kans op warping is bij gebruik.

Op deze pagina leggen we uit hoe u warping van afdrukken kunt voorkomen of minimaliseren.

Hechting aan de printplaat

Om warping te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de 3D-afdruk goed hecht op de printplaat. Zonder goede hechting kan uw afdruk losraken. Dit is vooral gebruikelijk op de hoeken. Er zijn verschillende manieren om de hechting van printplaten te verbeteren. Gebruik hiervoor één van onze adhesion producten.

Gebruik een verwarmde printplaat

De beste manier om warping te voorkomen, is door een verwarmde printplaat te gebruiken. Hierdoor blijft het materiaal op een temperatuur net onder het punt waar het stolt (de glasovergangstemperatuur), waardoor het vlak blijft en verbonden blijft met de printplaat. Wanneer u een verwarmde printplaat gebruikt, is het belangrijk om de juiste temperatuur te gebruiken. 

Zorg ervoor dat de printplaat juist is genivelleerd

Het is belangrijk dat de eerste druklaag van een afdruk stevig op de glasplaat wordt gedrukt, zodat deze goed kan worden bevestigd. Als de afstand tussen het mondstuk en de printplaat te breed is, kan het materiaal gemakkelijk losraken. Als u problemen ondervindt met de eerste afdruklaag, raden we aan uw printplaat opnieuw te nivelleren. U kunt hier achter komen hoe u dit kunt doen door de volgende handleidingen te lezen:

  • Ultimaker 3
  • Ultimaker 2+
  • Ultimaker 2 Go
  • Ultimaker 2
  • Ultimaker 2 Extended
  • Ultimaker Original +
  • Ultimaker Original

   

Gebruik een adhesion product

Om ervoor te zorgen dat de afdruk goed hecht, is het belangrijk dat het afdrukoppervlak glad en schoon is. Er mogen geen sporen van olie of vet op zitten, omdat dit de hechting verergert. Als u een verwarmde printplaat gebruikt, is het raadzaam een product op de glasplaat aan te brengen die de hechting bevorderd. Kies een geschikt product die overeenkomt met de eigenschappen van uw materiaal. Vindt hier de verschillende adhesion producten die wij aanbieden.

 

Gebruik een brim

Cura heeft een ingebouwde functie genaamd 'brim', wat een effectieve manier is om warping te voorkomen. Dit plaatst een enkellaags dik, vlak gebied rond uw object dat bestand is tegen de trekkrachten wanneer de afdruk afkoelt. Omdat de rand maar één laag dik is, is deze eenvoudig te verwijderen zodra de afdruk is voltooid. Raadpleeg de Cura-handleiding voor meer informatie.

Gebruik een raft

Voor sommige materialen of modellen is een rand misschien niet genoeg om kromtrekken te voorkomen. In deze gevallen is het raadzaam een ​​'raft' te gebruiken. Een raft voegt een dik raster toe tussen het model en de printplaat, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Dit is met name handig als de onderkant van een model niet helemaal vlak is of bij het afdrukken met industriële materialen. Raadpleeg de Cura-handleiding voor meer informatie.

 

Pas de instellingen voor de eerste laag aan

Twee belangrijke instellingen (met betrekking tot de eerste laag) die de hechting beïnvloeden zijn de beginlaaghoogte en de beginslagsnelheid. In de meeste gevallen vergemakkelijkt een dikkere basislaag de hechting, omdat de kalibratie van de printplaat minder kritiek is. Het is belangrijk om de beginlaagsnelheid niet te hoog in te stellen, omdat het materiaal zich aan het mondstuk kan hechten en ermee meeslepen, in plaats van vast te blijven aan de printplaat.

 

Koeling

Koeling is een van de belangrijkste oorzaken van kromtrekken. Materiaal trekt bij koeling in en kan ervoor zorgen dat het materiaal aan zichzelf trekt. Materialen moeten goed worden gekoeld voordat de volgende laag wordt toegevoegd, maar overmatige koeling moet worden vermeden om een ​​soepele, kettingvrije print te garanderen.

 

Gebruik de juiste ventilatorinstellingen 

De printkopventilatoren zijn meestal uitgeschakeld (ventilatorsnelheid = 0) voor de eerste druklaag om een ​​optimale adhesie van de plaat te garanderen. Cura biedt een reeks ventilatorinstellingen om warping te voorkomen, zoals 'normale ventilatorsnelheid op hoogte' en 'aantal langzamere lagen'. 'Reguliere ventilatorsnelheid op hoogte' bepaalt de hoogte waarop de ventilatoren inschakelen en 'het aantal langzamere lagen' zorgt ervoor dat de ventilatorsnelheid geleidelijk toeneemt over een bepaald aantal lagen. Om warping te voorkomen, is het raadzaam om de ventilatoren uit te zetten voor de eerste laag of om de ventilatorsnelheid langzaam te verhogen tijdens de eerste paar lagen. Dit zorgt ervoor dat de onderste laag van de afdruk zijn temperatuur behoudt en overmatige koeling vermijdt.

 

Afdrukken met een windscherm

Cura biedt de (experimentele) optie om te printen met een windscherm. Dit creëert een éénlagige dikke wand rondom uw model, waardoor wordt voorkomen dat ongewenste luchtstromen deze buitensporig koelen.

Gebruik een deur

Het plaatsen van een behuizing rond het model beschermt het ook tegen luchtstroom. De warmte wordt in de printer bewaard, wat resulteert in een stabielere afdrukomgeving. Bij het bedrukken met industriële materialen (bijvoorbeeld PC en CPE +) wordt een behuizing sterk aangeraden vanwege de hoge vereiste afdruktemperaturen. Hiervoor kunt u een Ultimaker 3D Printer Cover of de Advanced Printing Kit gebruiken. 

Voor al jouw vragen

Social media

4.0Review LogoWij scoren een 4.0 op Google

cards3dprinting.com

Nederland
De Dieze 24G 5684 PT Best, Nederland
België
C-Mine 12 3600 Genk, België

NL817478589B01
17192726

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking