Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers
Webwinkel Keurmerk Offerte aanvragen
0
0
Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers

De feeder tikt terug of slaat over

Een overslag of het tikken van de feeder kan optreden wanneer de feeder motor te veel wrijving ondervindt terwijl het materiaal naar voren wordt geduwd. U zult de feeder kunnen horen springen/tikken en merken dat het materiaal niet vooruit beweegt of een beetje terugvalt telkens wanneer u het tikkende geluid hoort. Als je hier niets aan doet, zal je materiaal uiteindelijk afvlakken, omdat het gekartelde wiel van de feeder over hetzelfde stuk materiaal blijft bewegen. Dit kan vervolgens leiden tot tekenen van under-extrusion in uw 3D-printer.

Opmerking: dit feederprobleem komt meestal voor op de Ultimaker 2, Ultimaker 2 Extended of Ultimaker 2 Go. Andere Ultimakers hebben een sterkere feedermotor, dus er is een veel kleinere kans dat dit gedrag waarschijnlijk optreedt.

Om dit type feederprobleem op te lossen, is het belangrijk om een ​​diagnose te stellen wanneer het geluid optreedt: gebeurt dit alleen tijdens de eerste (enkele) laag (lagen) van het 3D-afdrukproces of tijdens het hele afdrukproces?

 

De feeder springt op de eerste (paar) laag (lagen)

Als de feeder alleen over de eerste paar lagen springt, is het waarschijnlijk dat de nozzle te dicht bij de build-plaat ligt, waardoor wordt voorkomen dat het materiaal op de juiste manier uit de nozzle spuit. Houd goed in de gaten waar de printkop is wanneer u het overslaan/tikken hoort, en u zult waarschijnlijk merken dat het geluid alleen optreedt wanneer de printkop zich aan een bepaalde kant van de printplaat bevindt. Als blijkt dat de printplaat te strak is ten opzichte van de spuitmond, moet u de printplaat opnieuw uitlijnen.

 

De feeder springt continu

Als de feeder het hele afdrukproces overslaat, kunnen dit verschillende oorzaken hebben:

  • de spanning van de feeder is niet correct ingesteld
  • het materiaal wordt te strak gespoeld (aan het einde van de spoel)
  • de gloeidraad heeft een onjuiste of inconsistente diameter (bij gebruik van een gloeidraad van een derde partij)
  • er is wrijving in de Bowden Tube of het hete uiteinde en uw afdrukken zullen ook tekenen van under-extrusion vertonen. Raadpleeg in dit geval ons artikel met uitgebreide informatie over under-extrusion.

 

De spanning van de aanvoer is onjuist

Het is belangrijk om de spanning van de feeder niet te laag in te stellen, omdat dit ertoe kan leiden dat de feeder niet genoeg grip heeft op het materiaal en slippen veroorzaakt. Als dit het geval is, zult u ook merken dat de gebitsporen op de gloeidraad nauwelijks zichtbaar zijn. Als de spanning op de feeder correct is ingesteld, moeten de markeringen op de gloeidraad lijken op de onderstaande afbeelding.

Als u de spanning van de aanvoer moet aanpassen, raadpleegt u de relevante instructiepagina's uit de handleiding voor uw printermodel.

 

Het materiaal veroorzaakt problemen

Aan het einde van de spoel wordt het materiaal meestal strak opgerold. In sommige gevallen kan dit echter tot gevolg hebben dat de feeder overslaat vanwege de wrijving veroorzaakt door de gebogen vorm van de gloeidraad. In dit geval kunt u proberen het materiaal een beetje recht te trekken. Soms is het echter beter om een ​​nieuwe spoel op te zetten.

Een ander materiaal gerelateerd probleem betreft de diameter en consistentie van het materiaal. Hoewel Ultimaker-materialen van hoge kwaliteit zijn, kunt u soms problemen ondervinden wanneer u materiaal van derden gebruikt, dat niet aan dezelfde kwaliteitsnormen voldoet. Daarom is het belangrijk om altijd de diameter van de gloeidraad te controleren - die moet 2,85 mm zijn - en let op de consistentie van dit diameterbereik. Als de diameter te veel varieert in de hele spoel, zult u waarschijnlijk eindigen met feeder- en/of extrusieproblemen.

Voor al jouw vragen

Social media

4.0Review LogoWij scoren een 4.0 op Google

cards3dprinting.com

Nederland
De Dieze 24G 5684 PT Best, Nederland
België
C-Mine 12 3600 Genk, België

NL817478589B01
17192726

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking