Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers
Webwinkel Keurmerk Offerte aanvragen
0
0
Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers

Materiaal wordt vermalen door de feeder

Wanneer er geen materiaal meer uit de spuitmond komt en er stof zichtbaar is in de feeder, betekent dit dat de gloeidraad is afgeslepen. Het filament dat de feeder is gepasseerd, kan afgeplat lijken en het gekartelde wiel van de feeder kan erin gegraven zijn. Wanneer dit gebeurt, kan de feeder het materiaal niet meer doorsturen en blijft het filament doormalen. Deze situatie kan erger worden, omdat het grondmateriaal uiteindelijk in de Bowden-buis terechtkomt, waardoor extrusieproblemen ontstaan. Daarom is het belangrijk om de gloeidraad te verwijderen zodra u merkt dat deze is afgeslepen en om de feeder goed te reinigen en controleren. Lees deze pagina om erachter te komen hoe.

De gloeidraad verwijderen

Ten eerste is het belangrijk om materiaal te verwijderen dat is weggeslepen door de feeder. Gebruik de standaardprocedure voor het verwijderen / wijzigen van materiaal om het te verwijderen:

 • Ultimaker 3 (Extended): Ga naar 'Material/PrintCore', selecteer 'Material 1' of 'Material 2' en vervolgens ‘Unload’.
 • Ultimaker 2+ (Extended): ga naar 'Materiaal' > 'Wijzigen' in het printermenu. Het materiaal wordt opnieuw opgerold.
 • Ultimaker Original (+): Ga naar 'Control' > 'Temperature' > 'Nozzle' en stel de temperatuur in. Open de feeder en verwijder de gloeidraad handmatig.

De gloeidraad kan niet volledig worden teruggespoeld vanwege het bodemgedeelte in de feeder. Om dit probleem op te lossen, trekt u voorzichtig aan de gloeidraad wanneer u deze verwijdert. Hierdoor kunt u er extra kracht op zetten en zal het gekartelde wiel van de feeder weer grip krijgen op het materiaal. Met de Ultimaker 3 (Extended), Ultimaker 2+ en Ultimaker 2 Extended + kunt u ook de spanning van de feeder loslaten door de hendel aan de zijkant van de feeder op te tillen. Dit zorgt voor extra ruimte in de feeder, waardoor het materiaal er gemakkelijk doorheen kan worden verplaatst.

Als het materiaal breekt tijdens het verwijderen, of als het onmogelijk is om te extraheren, is extra actie vereist:

 1. Knip de draad onder de aanvoer door, zodat er nog een klein stukje overblijft.
 2. Verwijder de klem van de feederklem.
 3. Maak de Bowden-buis los door op de koppelingshuls van de buis te drukken en de Bowden-buis eruit te trekken.
 4. Trek het stuk filament (dat uitsteekt aan de onderkant van de feeder) vanaf de bovenzijde van de feeder. Verwijder eventuele kleine stukjes filament in de feeder met een pincet.
 5. Nu zou u het filament uit de Bowden-buis moeten kunnen verwijderen. Zorg ervoor dat het mondstuk wordt verwarmd terwijl het materiaal zich nog in het hete gedeelte bevindt.

 

De feeder schoonmaken

Zodra het gemalen materiaal is verwijderd, is het waarschijnlijk dat er wat filamentafval in de feeder achterblijft. Om te voorkomen dat er deeltjes in de bowdenbuis en het hete uiteinde terechtkomen terwijl u met de gloeidraad meegaat, is het belangrijk om de feeder schoon te maken voordat u doorgaat. Dit kan worden gedaan door de deeltjes uit de toevoerinrichting te blazen of met een kleine borstel (bijvoorbeeld een tandenborstel) om deze schoon te maken.

Opmerking: Als er kleine deeltjes in de Bowden-buis zitten, moet deze ook worden gereinigd. Hier is een gids die uitlegt hoe.

 

De spanning van de aanvoer controleren

Na het reinigen van de feeder is het belangrijk om de spanning te controleren. Alle Ultimaker 3D-printers hebben een feeder die werkt met een veermechanisme om spanning op de gloeidraad te zetten. Tijdens normaal gebruik mag de standaard aanvoerspanning geen problemen veroorzaken, maar als u de spanning van de aanvoer verandert en deze te hoog instelt, kan deze de gloeidraad die erdoor gaat, vlak maken en eventueel malen.

De volgende Ultimaker 3D-printerhandleidingen geven aan wat de juiste spanning van de feeder is en hoe deze te wijzigen:

 • Ultimaker 2+
 • Ultimaker 2 Go
 • Ultimaker 2
 • Ultimaker 2 Extended
 • Ultimaker Original + (zorg ervoor dat de assembly correct is uitgevoerd)
 • Ultimaker Original (zorg ervoor dat de montage correct is uitgevoerd)

 

Het materiaal controleren

Wanneer materialen worden gebruikt die gemakkelijk vocht absorberen (bijvoorbeeld PVA), is het belangrijk om de gloeidraad te controleren voordat deze wordt afgedrukt. Als een materiaal zoals PVA te veel vocht absorbeert, wordt het zacht en kneedbaar / plooibaar en in sommige gevallen zelfs kleverig. Dit kan voorkomen dat de printer het materiaal doorstuurt, wat tot feederslijpen kan leiden. Als dit gebeurt, vervangt u het materiaal door een nieuwe, correct opgeslagen spoel om het probleem op te lossen.

Voor al jouw vragen

Social media

4.0Review LogoWij scoren een 4.0 op Google

cards3dprinting.com

Nederland
De Dieze 24G 5684 PT Best, Nederland
België
C-Mine 12 3600 Genk, België

NL817478589B01
17192726

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking