Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers
Webwinkel Keurmerk Offerte aanvragen
0
0
Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers

Alles wat je moet weten over ABS filament

Wat is ABS? 

ABS filament is een thermoplastisch materiaal dat wordt gebruikt in 3D-printen. Het is gemaakt van Acrylonitril-Butadieen-Styreen, afgekort als ABS, een polymeer dat vooral bekend staat om zijn sterkte, duurzaamheid en slagvastheid. ABS filament wordt veel gebruikt in de maakindustrie vanwege deze eigenschappen, en is een populair materiaal voor het 3D-printen van prototypes, modellen en functionele onderdelen.

Waar wordt ABS filament voor gebruikt? 

ABS filament heeft een hoge weerstand tegen stoten, schokken en trillingen, waardoor het een ideale keuze is voor toepassingen waarbij hoge sterkte en duurzaamheid vereist zijn. ABS filament is ook bestand tegen chemische stoffen en hoge temperaturen, waardoor het geschikt is voor gebruik in omgevingen met extreme omstandigheden.

Wat zijn de voordelen van ABS filament?

ABS filament heeft verschillende voordelen die het populair maken in de maakindustrie. Ten eerste heeft het een hoge slagvastheid en taaiheid, wat betekent dat het bestand is tegen schokken en stoten en niet gemakkelijk breekt of scheurt. Dit maakt het een ideale keuze voor het 3D-printen van functionele onderdelen en mechanische componenten die regelmatig worden blootgesteld aan slijtage en gebruik.

Daarnaast heeft ABS filament een goede chemische weerstand, wat betekent dat het bestand is tegen corrosieve stoffen en oplosmiddelen. Dit maakt het materiaal geschikt voor gebruik in omgevingen waarbij chemische blootstelling een probleem kan zijn, zoals in de automobiel- en elektronica industrie. In de automobiel industrie wordt ABS zoal gebruikt voor het maken van mallen, tooling en diverse hulpmiddelen, in de elektronica-industrie voor het maken van behuizingen, robot grijpers, en diverse mechanische onderdelen.

Een belangrijk aspect om te overwegen bij het werken met ABS is de veiligheid. ABS kan giftige dampen afgeven bij verhitting, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om altijd te werken in een goed geventileerde ruimte en jouw 3D printer af te sluiten met een UltiMaker Air Manager of cover.

Naast ABS-filament zijn er ook andere soorten filamenten beschikbaar, zoals PLA en PETG. PLA is een biologisch afbreekbaar filament dat vaak wordt gebruikt voor het maken van decoratieve objecten en prototypes. PETG is een filament dat vergelijkbare eigenschappen heeft als ABS, maar minder gevoelig is voor kromtrekken tijdens het printproces.

Al met al is ABS-filament een waardevol materiaal voor de maakindustrie vanwege zijn sterke fysische eigenschappen en veelzijdigheid. Of je nu functionele onderdelen of decoratieve objecten wilt maken, ABS-filament kan je helpen jouw designs tot te visualiseren.

#TIP van Jos, Additive Manufacturing Consultant bij cards 3D Printing Solutions; "Wanneer je een 3d geprint model wil starten, geprint van ABS filament, zorg dan voor goede hechting zoals Dimafix en probeer eens te printen met hoge resolutie. Het resultaat zijn dan hele mooie strakke geprinte delen."

Voor al jouw vragen

Social media

4.0Review LogoWij scoren een 4.0 op Google

cards3dprinting.com

Nederland
De Dieze 24G 5684 PT Best, Nederland
België
C-Mine 12 3600 Genk, België

NL817478589B01
17192726

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking