Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers
Webwinkel Keurmerk Offerte aanvragen
0
0
Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis!
Reparatie- Onderhoud support voor Ultimaker 3D Printers

Alles wat je moet weten over filament

Wat is filament? 

Filament is een term die in de maakindustrie en industriële sector veel gebruikt wordt. Het is een materiaal dat gebruikt wordt voor 3D-printen en heeft de vorm van een lange, dunne draad. Filament is een essentieel onderdeel van het 3D-printproces en komt in verschillende soorten, materialen en maten.

In dit blog bespreken we wat filament is, hoe het wordt gebruikt in de maakindustrie en welke verschillende soorten filament er bestaan.

Filament is een materiaal dat bestaat uit thermoplastische polymeren die gesmolten kunnen worden en vervolgens in lagen worden ge-extrudeerd om 3D-prints te maken. Het is verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder ABS, PLA, nylon, PETG, TPU en PET. Deze materialen hebben elk hun eigen unieke eigenschappen en worden gebruikt voor verschillende toepassingen.

Het filament zelf heeft de vorm van een draad en is meestal 1,75mm en 2,85mm dik. Het wordt op een spoel geleverd en kan worden ingevoerd in een 3D-printer. De printer smelt het filament en brengt het vervolgens aan in laagjes om een 3D-model te creëren.

Hoe wordt filament gebruikt in de maakindustrie?

Filament is een belangrijk onderdeel van het 3D-printproces en wordt gebruikt in de maakindustrie om prototypes te maken, producten te produceren en gereedschappen te maken. Het gebruik van filament biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele productiemethoden, waaronder:

  • Snelheid: Met 3D-printen kunnen producten veel sneller worden geproduceerd dan met traditionele productiemethoden.
  • Flexibiliteit: Met filament kan een breed scala aan producten worden geproduceerd, van kleine prototypes tot grote producten.
  • Kostenbesparing: 3D-printen kan een kosteneffectieve productiemethode zijn, vooral voor kleine batches of gepersonaliseerde producten.

Welke soorten filament zijn er?

Er zijn verschillende soorten filament beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen. Enkele van de meest voorkomende soorten zijn:

  • ABS: Dit is een sterk en duurzaam materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen en chemische stoffen. Het wordt vaak gebruikt voor functionele onderdelen en gereedschappen.
  • PLA: Dit is een biologisch afbreekbaar materiaal dat gemakkelijk te printen is en een gladde afwerking heeft. Het wordt vaak gebruikt voor prototypes en decoratieve objecten.
  • Nylon: Dit is een sterk en flexibel materiaal dat bestand is tegen slijtage en scheuren. Het wordt vaak gebruikt voor functionele onderdelen en gereedschappen.
  • PETG: Dit is een sterk en duurzaam materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen en chemische stoffen. Het heeft ook een hoge slagvastheid en wordt vaak gebruikt voor functionele onderdelen en gereedschappen.
  • TPU: Dit is een flexibel en veerkrachtig materiaal dat bestand is tegen slijtage en scheuren

#TIP van Jos, Additive Manufacturing Consultant bij cards 3D Printing Solutions; "Omdat er een breed scala aan filamenten verkrijgbaar is, is het belangrijk om eerst na te gaan wat je wil gaan printen en na te gaan aan wat voor eigenschappen het model moet voldoen. Kies daarna het juiste filament voor deze opdracht."

Voor al jouw vragen

Social media

4.0Review LogoWij scoren een 4.0 op Google

cards3dprinting.com

Nederland
De Dieze 24G 5684 PT Best, Nederland
België
C-Mine 12 3600 Genk, België

NL817478589B01
17192726

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking